The brandwagon-48June 14, 2023093201 Tiny
Veelgestelde vragen

Antwoorden op de meest gestelde vragen

Overig

Bij goed onderhoud kan een airco tot 20-30 jaar meegaan bij zomerseizoen gebruik, of 15 jaar wanneer hij het hele jaar wordt gebruikt.

Dit hangt af van het type en gebruik. Een split-airco verbruikt gemiddeld 1 kWh per uur, terwijl mobiele airco’s meer verbruiken.

Ja, airco’s halen overtollig vocht uit de lucht, wat bijdraagt aan een comfortabeler binnenklimaat en de groei van schimmel voorkomt.

Zeker, het verwarmen met een airco gebruikt minder energie dan traditionele methoden, wat helpt bij het besparen op de gasrekening.

Ja, naast koelen kan een airco ook uw ruimte verwarmen, vaak sneller dan een cv-ketel of vloerverwarming. Dit maakt een interessante keuze, die gedurende het hele jaar voordeel biedt.

Zakelijk

 • Ja er zijn een aantal subsidies beschikbaar. Houd hiervoor de RVO website in de gaten.
 • Dit is afhankelijk van wie de netbeheerder is: wij zijn uitgegaan van Enexis tarieven.
  • 3X25A = € 325  per jaar
  • 3X35A = €1282 per jaar
  • 3X50A = €1874 per jaar
  • 3X63A = €2466 per jaar
  • 3X80A = €3058 per jaar

55kW per jaar, dit is dus 55.000kWh.

 • Ja dat mag, tot 3X80A kan iedereen terug leveren. Boven de 3X80A heeft u een transport vergunning nodig van de netbeheerder, want in veel gevallen is het elektriciteitsnetwerk vol.

Groepenkasten

 • Je vindt de aansluitwaarde van je elektriciteitsaansluiting terug op de jaarrekening van je energieleverancier. Je kunt de aansluitwaarde ook eenvoudig zien in jouw meterkast. Staat er bij jouw elektriciteitsmeter 220/230V? Dan heb je een 1 fase aansluiting. Staat er 380/400V? Dan heb je een 3 fasen aansluiting.

Dit is afhankelijk van wie de netbeheerder is: wij zijn uitgegaan van de tarieven van Enexis.

 • 3X25A = € 325  per jaar
 • 3X35A = €1282 per jaar
 • 3X50A = €1874 per jaar
 • 3X63A = €2466 per jaar
 • 3X80A = €3058 per jaar

Het is mogelijk, maar houdt rekening met een complexe elektrische taak die een grondige kennis van elektrische systemen en ervaring vereist. Wij raden ook sterk af om dit zelf te doen, en dus een professionele elektricien in te schakelen voor de installatie. Het zelf installeren van een groepenkast zonder de juiste kennis en ervaring kan leiden tot ernstige risico’s, zoals elektrische schokken, brand en schade aan apparatuur.

De duur van de installatie hangt af van het aantal groepen, en complexiteit van de installatie. Een eenvoudige groepenkast vervanging duurt hooguit een uur, terwijl de vervanging van een complexe groepenkast wel enkele uren kan duren. Let op: tijdens de werkzaamheden moet het stroom er wel tijdelijk af.

Ja, het is sterk aan te bevelen om dit door een erkend installateur te laten doen. U kunt hiervoor bij ons terecht. Heeft u na de aansluiting nog vragen? Ook dan kunt u altijd bij ons terecht.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u een nieuwe groepenkast nodig heeft. Het kan zijn dat uw bestaande groepenkast verouderd is en niet meer voldoet aan de huidige elektrische veiligheidsnormen (NEN 1010). Een nieuwe groepenkast kan uw ook nodig zijn wanneer u uw elektrische systeem wilt uitbreiden. Bijvoorbeeld als u een stuk bij uw huis wilt aanbouwen, of een nieuwe bijkeuken wilt aanleggen waar de droger en wasmachine komen te staan.

Een groepenkast, ook wel verdeelkast of meterkast genoemd, is een elektrisch paneel waarin de elektrische stroom in uw huis/bedrijf wordt verdeeld en beveiligd. Het huisvest onder andere de hoofdschakelaar, aardlekschakelaars en automatische zekeringen voor verschillende circuits in uw woning/bedrijfspand.

Laadpalen

In de meeste gevallen kunt u 11kW laden met een 3X25A aansluiting. Dit hangt wel af van uw verdere elektrische installatie af. In sommige gevallen zal de groepenkast vervangen of aangepast moeten worden.

Ja dit kan, echter zal dit veel langer duren dan met een laadpaal.

Alles met een stekker van type 2 kan dit. Maar u kunt bijvoorbeeld uw elektrische fiets er niet mee opladen.

Vaak niet, afhankelijk of het een publieke locatie is of niet. Voor thuis gebruik, of bij uw bedrijf is geen vergunning nodig. Houd er bij het bepalen van de plaats rekening mee dat de laadpaal veilig bij u moet kunnen staan, zonder het risico dat deze wordt stuk gereden.

 • Om antwoord te geven op deze vraag dient u een aantal vragen te beantwoorden. Zo is het belangrijk om te weten over welke laadsnelheid u wilt beschikken. Ook is het bij de keuze voor een laadpaal belangrijk om te weten welke aansluiting u thuis heeft. 3X25 of 1X 25 of 1 X 35 of hoger? Wilt u een laadpaal met 2 ingangen? Bijvoorbeeld om 2 auto’ s tegelijkertijd te laden. Wilt u een slimme laadpaal? Of een wat simpelere? Moet Bi-derectionaal laden mogelijk zijn? Allemaal dingen om rekening mee te houden.

Meestal heeft u stekker type 2 nodig. Type 1 wordt niet meer geproduceerd. Indien u dit niet exact weet, kunnen wij dit aan de hand van een foto voor u beoordelen.

Een laadpaal is een apparaat dat wordt gebruikt om elektrische voertuigen op te laden. Het levert elektriciteit aan het voertuig via een laadkabel en zorgt voor een veilige en efficiënte oplaadervaring.

Zonnepanelen

Jazeker, zonnepanelen tellen wel degelijk mee voor de WOZ-waarde van uw woning. Gemeenten zijn verplicht om rekening te houden met zonnepanelen bij het vaststellen van de WOZ-waarde van een woning. Aan de andere kant hebben zonnepanelen ook weer een positief effect op de waarde van uw woning. U krijgt uw investering vaak dubbel en dwars terug bij de verkoop van uw woning.

Alle apparatuur heeft onderhoud nodig. Gelukkig zijn zonnepanelen redelijk onderhoudsvrij. Vuil wordt over het algemeen automatisch van uw zonnepanelen afgespoeld door neerslag. Echter, vuil zoals bladeren en vogelpoep zult u wel regelmatig dienen te verwijderen. Daarnaast dient de apparatuur eens per 1 à 2 jaar gecontroleerd te worden.

Dit hangt sterk af van uw exacte energiebehoefte en het soort zonnepanelen dat u uitkiest. Ook hangt het af van mogelijke subsidies en fiscale voordelen die de investering met zich meebrengt. Grofweg kan gesteld worden dat de investering in zonnepanelen tussen 4 tot 8 jaar kan worden terugverdiend.

Het rendement van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. De levensduur van zonnepanelen is de laatste tijd aanzienlijk toegenomen. Daarnaast zijn ook de prijzen van zonnepanelen flink gedaald. Hierdoor is de terugverdientijd een stuk korter geworden. Afhankelijk van de zonnepanelen en uw persoonlijke situatie bedraagt het rendement op zonnepanelen tussen de 5% en 10%.

Grofweg verdient u de investering in zonnepanelen binnen 4 tot 8 jaar terug. Het energieverbruik van een gemiddeld huishouden bedraagt tussen de € 75,- tot € 100,- per maand. Een simpele rekensom leert dan dat het installeren van zonnepanelen rond de € 4.000,- tot € 10.000,- kost. Dit hangt natuurlijk volledig af van uw persoonlijke situatie.

Om stroom terug te kunnen leveren aan het energienet heeft u een slimme meter nodig. Er zijn echter ook analoge meters die kunnen teruglopen. Indien u geen meter hebt die terug kan lopen of nog geen slimme meter hebt, dan kunt u een slimme meter aanvragen bij  uw netbeheerder. Vaak wordt deze kosteloos geplaatst. Vraag eerst naar de voorwaarden.

Ook al heeft u zonnepanelen, dan heeft u nog steeds een energiebedrijf nodig. Het kan voorkomen dat er niet genoeg zonkracht is in een bepaalde periode. Dan dient u dus wel elektriciteit af te nemen van het elektriciteitsnet. Bovendien kunt u ook overtollige zonne-energie kwijt aan het energienet tegen een schappelijke vergoeding.

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Ook in de wintermaanden is er vaak genoeg zon om in uw energiebehoefte te voorzien. Om zonlicht om te zetten in bruikbare stroom dan heeft u naast zonnepanelen ook een omvormer nodig. Met een omvormer wordt gelijkstroom omgezet in wisselstroom.